Parafialny Zespół CARITAS "Barka" Przy Parafii Rzymskokatolickiej p. w. Przenajświętszej Trójcy w Jordanowie

Idź do treści

O nas

Parafialny Zespół Caritas (PZC) „Barka” w Jordanowie jest częścią Caritas Archidiecezji Krakowskiej. "Celem działania PZC jest zmobilizowanie i zaangażowanie wspólnoty parafialnej do działań na rzecz osób ptrzebujących zarówno w najbliższym jak i dalszym otoczeniu. Uczy dostrzegać problemy drugiego człowieka i pomagać w ich rozwiązywaniu."
PZC „Barka” uczestniczy międzynarodowych i ogólnopolskich programach prowadzonych przez Caritas. Prowadzi działalność charytatywną na terenie Parafii oraz obejmuje pomocą potrzebujących z najbliższej okolicy. „Zaplecze i opieka organizacyjna Caritas, jednej z największych ogólnoświatowych organizacji charytatywnych daje możliwość poznania dzisiejszych problemów ludzkości jak również sposobów na ich skuteczne i nowoczesne rozwiązywanie. Umożliwia również przez swój zasięg włączanie się w ogólnoświatowe i ponadpaństwowe akcje pomocowe”.

Parafialny Zespół Caritas „Barka” w Jordanowie został powołany 2 marca 2010 r. przez dyrektora Caritas Archidiecezji Krakowskiej ks. Bogdana Kordulę w odpowiedzi na wniosek ks. Prałata Bolesława Wawaka i grupy osób zajmujących się działalnością charytatywną w parafii p. w. Przenajświętszej Trójcy.

Tak się zaczęło

Początki zorganizowanej działalności charytatywnej sięgają kilku lat wstecz. Dwie wspólnoty parafialne, Grupa Modlitewna im. Sługi Bożego Jana Pawła II oraz Krąg Biblijny, zainspirowane nauczaniem papieża i Ewangelią, pod opieką ks. Dariusza Głuszko organizowały pomoc chorym i ubogim mieszkańcom Parafii. Prowadzono dwa dzieła: wigilię dla chorych, starszych i samotnych parafian oraz paczki z żywnością przy okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. W tę pomoc włączało się wielu ludzi dobrej woli z Parafii, ale też z najbliższej okolicy.

Powołanie Caritas

Po otrzymaniu zgody ks. Proboszcza, nowy opiekun wyżej wymienionych grup parafialnych ks. Wojciech Dzioboń zainicjował w dniu 25 lutego 2010 r. spotkanie osób do tej pory czynnie biorących udział w organizowaniu pomocy potrzebującym na terenie jordanowskiej parafii. W spotkaniu wzięło udział 12 osób. Ksiądz zapoznał z dziełem prowadzonym przez Caritas Archidiecezji Krakowskiej, przedstawił Statut Parafialnych Zespołów Caritas zatwierdzony przez Metropolitę Krakowskiego, ukazał możliwości działania i zaproponował utworzenie Parafialnego Zespołu Caritas w Jordanowie. Po zapoznaniu się z propozycją podjęto decyzję o powołaniu PZC. Dokonano wyboru pierwszego zarządu. Ustalono, że nazwa PZC będzie brzmieć : ”Barka”. Ma ona nawiązywać do Sługi Bożego Jana Pawła II, patrona grup z których wywodzi się jordanowski Caritas. Za pośrednictwem proboszcza ks. Prałata Bolesława Wawaka, przewodniczący nowo wybranego zarządu zwrócił się z prośbą do dyrektora Caritas Archidiecezji Krakowskiej o powołanie PZC „Barka” w Jordanowie.
Tak powstało dzieło do budowania którego i wspierania w każdy możliwy sposób zapraszamy. „Razem możemy więcej” uczynić dla chwały Boga i pożytku potrzebujących.
Obecnie PZC „Barka” liczy ponad 20 wolontariuszy. Jeśli chcesz dołącz do nas.

Aktualności | O nas | Działalność | Akcje | Kontakt | Nasi darczyńcy | Pliki do pobrania | Mapa witryny

Powrót do treści | Wróć do menu głównego